Zážitky z říjnového festivalu ve Vodňanech

14.11.2019 22:32

V létě jsme byli pozvánina X. ročník „Podzimního festivalu pěveckých sborů Šárky Zárubové“ do krásného, historického, jihočeského městečka Vodňan y a my jsme s radostí přijali. Vybrali jsme vhodné písničky a odpoledne 19. října vyrazili v pouhém počtu 13 lidí i s naší sbormistrovou Evou, neboť pracovní problémy a nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

Teplé podzimní počasí plné sluníčka a barev nás provázelo celou krásnou krajinou až na místo určení. Po upřímném přivítání a obsazení šatny jsme se vydali na průzkum. Zjistili jsme, že zpívání bude ozvučené, což nás potěšilo vzhledem k našemu počtu a velikosti sálu.

Na festival bylo pozváno celkem pět sborů.

Roztomilý dětský sbor Hvězdička, složený z žáků ZUŠ Vodňany a ZUŠ Bechyně, zkušený sbor Canzona z Českých Budějovic, jejichž mladší vydání PS Canzoneta jsme slyšeli letos na jaře v Soběslavi, dále jeden z historicky nejstarších sborů v Jč. kraji Záviš z Hluboké nad Vltavou, domácí pořádající sbor Regina a naše NOVITA. Všechny sbory měly programy vybrané z přitažlivých písní, každý převedl nějakou tu „vypalovačku“ a vstřícně naladěné obecenstvo nadšeně tleskalo.

 

Pro zajímavost jsme vybrali několik reakcí našich začínajících i zkušených členů:

 

Zuzka – ve sboru od letošního září

Jelikož to byl můj první koncert v životě, musím říct, že to byl krásný zážitek. I když tréma byla veliká a to dost. Konečně jsem si zažila, jaké to je, být na jevišti a nedívat se pouze jako divák. Vidět zákulisí šatny a jak chodí přípravy před vystoupením – krásný pocit. Moc se mi vše líbilo a jsem moc ráda, že mohu být součástí toho všeho.

 

Jitka – mezi námi rovněž od září

V sobotu jsem nemohla dospat nervozitou ze svého prvního koncertu.

Po příjezdu do Vodňan se mi moc líbil park u kulturního domu. Při zkoušce jsme obhlédli velký sál i jeviště, ke konci zkoušky už čekaly děti z Hvězdičky, až je pustíme. V průběhu programu nás při vystoupení předběhl sbor z Českých Budějovic, protože jejich členka jela ještě zpívat Prodanou nevěstu do divadla. Překvapil mě jejich sbormistr, který při dirigování mával s takovým elánem, až se mu rozletěly noty. Všechny sbory měly svá vystoupení dobře připravená. My jsme se dostali na řadu až jako poslední, diváci nám tleskali do rytmu už od písně Jede sedlák do mlejna i Hava nagila. Bylo vidět, že se dobře baví. Jak jsme dozpívali, všechna nervozita ze mě spadla. Po koncertě nás všechny bohatě a moc chutně pohostili. Po návratu domů se manžel divil jak jsem nabitá a plná zážitků. O svém koncertě jsem vyprávěla skoro až do rána.

 

Petra – ve sboru jeden rok

Jubilejní X. Festival sborů Zdeňky Zárubové ve Vodňanech zažil letos i jednu premiéru – nás, soběslavskou NOVITU. Líbilo se nám. Moc. A líbili jsme se i my. Jak by řekl hudební klasik z největších – naši vodňanští nám rozuměli. Na pódiu jsme vystoupili jako poslední a jestli úvodní skladby byly „na zahřátí“, písničku Jede sedlák do mlejna už zpívalo publikum s námi. Atmosféra byla skvělá i na závěrečném rautu, připraveném vlastními silami domácího sboru Regina, jen málokomu se chtělo domů. Příště rádi přijedeme zase!

 

Dnes už zkušený sborista Jirka – ve sboru 2 a půl roku, krátce a výstižně:

- na přesilu nehleděli a publika se nebáli

- latinu s lidovkami střídali a s každou písní k potlesku vybízeli

- s přáním klidu a míru v písni Schalom chaverim již nikdo neztrácej víru, že tahle partička zabývá se zpěvem sborovým

- jo, to bylo tenkrát lidičky, když bavili jsme publikum až do poslední notičky

 

zakládající členka našeho sboru Lenka

Vodňany nás přivítaly

společně jsme zazpívali

pojedli jsme, popili,

domů jsme se těšili.

 

Byl to krásný večírek

plný milých písniček.

Obecenstvo tleskalo

do rytmu se hýbalo

pod vousy si broukalo.

Děti, slečny, dámy, páni

zpívání si užívali.

Noty, tóny v dur i moll

zpíval i náš celý sbor.

 

Dlouholetá členka Slávka:

Sobotní slunné odpoledne, nás na festival pěveckých sborů do Vodňan, příjemně naladilo.

Hezky jsme si zazpívali a svým repertoárem obecenstvo určitě zaujali.

Sobotní slunné odpoledne, nás na festival pěveckých sborů do Vodňan, příjemně naladilo.

Hezky jsme si zazpívali a svým repertoárem obecenstvo určitě zaujali.

Nakonec výborné pohoštění a možnost popovídání s ostatními zpěváky.

Mně se moc líbilo.

 

 

A protože vše bylo výstižně řečeno, přidám pouze jednu informaci:

Pěvecké sbory Regina i Záviš přivítáme na 6. ročníku Festivalu pěveckých sborů v Soběslavi, který se bude konat v pátek 15. května 2020 od 19.00 hodin v Kulturním domě.

 

Eva Králová, sbormistryně

 

 

Zpět

Kontakt

Pěvecký sbor Novita Soběslav
web: Jana Dvořáková

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode